Mijn visie op gezondheid

Mijn visie op gezondheid: de Yang Sheng

Mijn opvatting over gezondheid rust op de Chinese traditie Yang Sheng. Yang Sheng staat voor: dat wat het leven voedt.

Waar wij in de Westerse traditie en cultuur gezond-zijn al snel verbinden aan niet-ziek zijn, kent de Chinese cultuur een op zichzelf staande filosofie over gezondheid: de Yang Sheng. Dit idee over gezondheid ligt aan de basis van de Chinese geneeswijzen.

Het idee van Yang Sheng is dat je je gezondheid kan onderhouden en verbeteren door op de juiste wijze te zorgen voor jezelf. Wanneer je weet hoe jezelf goed te ‘voeden’ en daarmee je energie en gezondheid in een goede balans kan houden, zul je een betere weerstand hebben tegen ziekten, minder snel verouderen en kunnen genieten van een langer leven.

Voeding en beweging zijn twee belangrijke pijlers van de Yang Sheng; gezond eten en regelmatig en bewust bewegen vormt de basis van onze gezondheid. Daarnaast wordt een groot belang toegekend aan een goede ademhaling, het reguleren van emoties en het kalmeren van de geest.

De Yang Sheng kent een holistische benadering: de mens is een fysiek, psychisch, emotioneel en spiritueel levend geheel. Een onbalans op één van deze gebieden heeft onlosmakelijk invloed op de andere gebieden. Met andere woorden, de gezondheid van je lichaam heeft invloed op de werking van je geest en de gezondheid van je geest beïnvloed de werking van je lichaam. Daarom wordt er bij verstoringen in energie die zich uiten als spanningen, pijn en ziekte gekeken naar de hele mens.

Het lichaam heeft een sterk zelfgenezend vermogen: het streeft altijd naar het behoud van een balans om de wezenlijke lichaamsfuncties goed te laten verlopen. Voortdurend vinden er in het lichaam processen plaats van afbraak, opbouw en herstel. Wanneer er klachten en ziekten zijn ontwikkeld en genezing nodig is, vraagt dit erg veel energie. Het is beter om de energie te behouden en ziekten te voorkomen. Preventie is één van de belangrijkste ideeën van Yang Sheng. Voorkomen is beter dan genezen.

Balans staat centraal in de Yang Sheng. Aandacht geven aan slechts één aspect van je gezondheid, méér bewegen of gezonder eten, is altijd beter dan niets doen, maar brengt nog geen balans. Daarvoor is aandacht nodig voor alle basisfundamenten die je gezondheid vormen, lichamelijk, geestelijk en emotioneel. Door regelmatig te bewegen, goed voedsel te eten, prettige eetgewoonten na te streven, een goede ademhaling te beheersen en spanning en ontspanning in evenwicht te houden, schep je de beste voorwaarden voor je lichaam en geest om in een gezonde balans te functioneren.

Ben je geïnteresseerd in hoe Yang Sheng jouw gezondheid kan verbeteren? Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor voedingsadvies en / of leefstijlbegeleiding.Meer informatie over Yang Sheng?

Stel gerust je vraag via het contactformulier of maak een afspraak.

Liever bellen? Bel dan naar: 06 516 908 16