Saskia Wolda

Lang geleden stond ik op een avond met mijn broer en mijn ouders voor de deur van ons huis. We waren net thuisgekomen van een plezierig etentje. Mijn moeder was in een vrolijke bui en terwijl mijn vader de sleutel zocht in zijn jaszak, gaf ze ons spontaan een belangrijke levensles: ‘Je moet goed zorgen voor jezelf, want je kunt er niet vanuit gaan dat iemand anders dat doet. Bovendien weet jij zelf het beste hoe het met je gaat en waar je behoefte aan hebt. En daar moet je naar leren handelen.’

“De beste levenslessen leer je door eigen ervaring.”

Het kostte mij vele jaren voordat ik deze levensles leerde begrijpen en in de praktijk kon brengen. Want het geheim van de les is zo simpel: lezen, denken en dromen over een gezond en prettig leven levert weinig op – je moet het doen, een goed leven maken, elke dag weer, in alle kleine en grote dingen. Goed zorgen voor jezelf is zorgen voor de basis van je leven. Maar ja, de eenvoudigste lessen zijn vaak het moeilijkst om te leren.

Lange tijd was mijn leven zo uit balans dat ik niet meer wist wat dat was, in balans-zijn – laat staan hoe dat zou kunnen voelen. Een gespannen lichaam en een onrustig hoofd was een normale staat geworden. Mijn prille puberteit was begonnen met een zwaar auto-ongeluk en een medische fout, en na meerdere operaties leerde ik leven met een lichte beperking en littekens. Ik liep rond met opgekropt verdriet en voelde me onzeker in mijn lichaam. Mijn denken werd beheerst door negatieve gedachtepatronen.

Op latere leeftijd kreeg ik last van een chronische bronchitis die 10 jaar lang in lente en herfst terugkeerde. Antibiotica bestreed de symptomen, maar de oorzaak werd niet aangepakt.

Hoe Qigong voor een keerpunt zorgde

Het keerpunt kwam toen ik op een dag in 2006 naar een Qigong les ging. Ik wist niet wat Qigong was, maar de eenvoudige oefeningen deden iets heel belangrijks voor mij: ze brachten mij weer in contact met mijn lichaam. Ik leerde opnieuw luisteren naar wat ik voelde in plaats van enkel af te gaan op wat ik dacht.

Stap voor stap begon ik via mijn lichaam te begrijpen wat ik kon doen om mij beter te voelen. Qigong gaf mij het beste middel in handen om voor mijn gezondheid te zorgen: bewust voelen hoe het met je gaat, elke dag, in alles wat je doet en leren reageren op de vraag van je lichaam.

“Ik begon mijn lichaam beter te voeden.”

Eén van de eerste dingen die veranderde, was dat ik mijn lichaam beter ging voeden. Mijn lichaam vroeg erom. Bezig zijn met eten en voedsel is al sinds mijn jeugd een passie, maar door de vele spanningen zorgde ik niet goed voor mijzelf. Het is een al te bekend verhaal: emotionele en mentale spanningen leidde naar ongezonde keuzes, en haastig en onregelmatig eten. Ik sloeg met gemak de lunch over en kreeg een grote behoefte aan zoete tussendoortjes.

Ik nam de tijd om weer goed te koken, koos betere voedingsmiddelen, genoot ontzettend van vers en smakelijk eten, en het werkte: naarmate ik beter voedsel at, bewuster voelde wat ik nodig had, meer fysiek en mentaal rust nam, voldoende bewoog en de spanning van mijn ademhaling leerde afhalen, verminderde mijn onrust, verbeterde mijn weerstand en veerkracht en de bronchitis verdween.

Mijn passie groeide uit tot een studie: ik wilde veel meer weten over de invloed en werking van voedsel, over wat ons eetgedrag stuurt, wat voor invloed eetgewoonten hebben en hoe je medisch kunt werken met voeding om gezondheidsklachten te herstellen.

Mijn kennis van het lichaam; in gezondheid en ziekte

Mijn interesse in gezondheid, preventie van ziekten en natuurlijke genezing is uitgegroeid in een eigen praktijk. In de afgelopen jaren volgde ik het basisjaar Chinese geneeswijze aan de Academie Qing-Bai en behaalde daar ook mijn diploma Voedingsleer TCM bij Betteke Visserman. Ik studeerde Westerse Medische basiskennis om de werking van het lichaam in gezondheid en ziekte beter te begrijpen. Ik houd mij op de hoogte van inzichten en ontwikkelingen op voedingsgebied en volg bijscholingen op natuurgeneeskundig terrein.

Inmiddels volg ik al meer dan 10 jaar lessen en workshops op het gebied van Qigong, Dao Yin, Tai Chi en Baguazhang: traditionele Chinese vechtkunsten en gezondheidsoefeningen die zijn gericht op het verminderen van spanningen, het verbeteren van de energiedoorstroming in het lichaam en het kalmeren van de geest. Door jarenlange beoefening onder leiding van gekwalificeerde leraren heb ik veel kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van therapeutische lichaamsoefening.

Ik wil je graag weer in contact brengen met je lichaam en je energie, zodat je zelf kunt voelen wat je nodig hebt en leert daarvoor te zorgen. Door jezelf letterlijk en figuurlijk goed te voeden, zorg je voor de basis van je leven.

Ik help je graag om juist elke dag iets goeds te doen voor je gezondheid, in de keuze voor wat je eet, hoe je bewust kunt bewegen, beter kunt ademhalen en tijd maakt om echt te rusten en ontspannen.

Ik wil je met kennis, inzicht en ervaring ondersteunen, stimuleren en motiveren om het vooral te doen – want het doen brengt een hele prettige verandering: je gaat je beter voelen, lichamelijk, geestelijk en emotioneel.

Ik geloof niet dat mensen blijvend gemotiveerd worden door ‘do’s’ & don’ts’, normen, richtlijnen, meten en rekenen. Ik geloof dat elke werkelijke motivatie die leidt tot een blijvende verbetering van je gezondheid voorkomt uit bewustzijn en je eigen keuze te willen zorgen voor jezelf.

Eten, bewegen, rusten en ademhalen doen we elke dag: laat het een plezier zijn dat ons leven voedt!
Meer informatie over voedingscoach Saskia?

Stel gerust je vraag via het contactformulier of maak een afspraak.

Liever bellen? Bel dan naar: 06 516 908 16