Gezond leven

Gezond eten, bewust ademhalen, voldoende inspannende èn ontspannende beweging, echt rust nemen en voelen wat je nodig hebt en daarnaar handelen. Wie we ook zijn en wat we ook met ons leven doen, deze vijf gebieden vormen samen de basis van onze gezondheid. Niet één of twee los van elkaar, maar allemaal in samenhang met elkaar. Zo werkt ons lichaam.

Onze leefwereld is drastisch veranderd, maar wij zijn en blijven als mens een zoogdier, in ons wezen afgestemd op de natuur waar wij uit voortkomen en deel van uitmaken. Wij zijn organisch levende wezens en hoe beter wij voor onszelf zorgen, hoe beter ons lichaam en onze geest functioneert en hoe beter we ons voelen. Voedsel, zuurstof, rust, beweging en voelen wat goed voor ons is, vormen samen ons vermogen tot groei, ontwikkeling en herstel – ze geven ons energie, veerkracht, weerstand en daarmee onze gezondheid.

Is jouw lichaam in balans?

Wanneer we ons niet lekker voelen, aanhoudend moe zijn, emotioneel uit evenwicht raken of last krijgen van fysieke kwalen en klachten, zijn meestal één of meer van deze fundamentele gebieden – al langere tijd – uit balans. En dat merk je: je stemming wisselt, je energie is laag, je weerstand is verzwakt en je veerkracht is zowel mentaal als emotioneel afgenomen.

Een lichte onbalans is niet erg en herstelt het lichaam vanzelf – deze veerkracht is juist hèt teken van een goede gezondheid. Het lichaam streeft altijd naar het behoud van een interne balans om de wezenlijke lichaamsfuncties goed te laten verlopen. Pas wanneer een onbalans lang aanhoud en dieper (chronisch) gaat ingrijpen, ontstaan klachten die zich bij verwaarlozing kunnen gaan ontwikkelen tot ziekten.

Het eerste dat je kunt doen voor je gezondheid is aandacht geven aan de onrust, pijn en ongemak die je voelt. De weg naar herstel begint met bewust luisteren naar wat je lichaam en geest nodig hebben om zich beter te voelen. Luisteren naar wat je lichaam en geest nodig hebben vraagt geen speciaal talent – je moet het doen.

Op weg naar een blijvende verbetering van je gezondheid

Wil je gezonder gaan leven? Een juiste voeding en goede leefgewoonten zijn twee handen op één buik. Samen ‘voeden’ ze je leven. Daarmee help je je gezondheid herstellen.

  • Ik help je inzicht te krijgen in de relatie tussen je voedselkeuze, eetgewoonten en ontstane klachten en begeleid je naar een beter eetpatroon, rekening houdend met je persoonlijke constitutie en je smaak. In goed overleg kijken we wàt en hòe je het beste kunt eten om tot een vermindering van je klachten te komen.
  • Ik geef je heldere voorlichting over de werking van voedsel, voedingsmiddelen en voedselcombinaties, zodat je weet hoe je een gezondere keuze kunt maken. Ik help je alternatieve producten te vinden, wijs je op geschikte kooktechnieken en geef je tips voor eenvoudig te bereiden, smakelijke maaltijden en voedzame tussendoortjes.
  • Ik geef je inzicht in hoe je leefgewoonten, werkstijl, spanningen en emoties van invloed zijn op wàt en hòe je eet en daarmee een grote invloed hebben op je gezondheid en energie. Vooral wanneer je worstelt met chronische moeheid, regelmatig terugkerende buikpijn en darmklachten, of (ernstig) overgewicht of ondergewicht zullen we goed naar deze invloeden kijken.
  • Ik help je om eetproblemen, knelpunten en valkuilen beter te leren hanteren. Ons eetpatroon kent diepe wortels. Vaak zijn voorkeuren en eetgewoonten diep ingesleten in je dagelijks leven en moeilijk te veranderen. Ik kijk met je mee hoe je ‘ongezonde’ gewoonten kunt doorbreken en verse, voedzame voeding concreet kunt inpassen in je werk- en leefstijl.

Meer informatie over gezond leven?

Wil je meer informatie over of begeleiding bij gezonder leven? Stel gerust je vraag via het contactformulier of maak een afspraak.

Liever bellen? Bel dan naar: 06 516 908 16